Základné chyby v stravovaní v sedavých zamestnaniach
Fast food, nepravidelné stravovanie – ako sa stravovať, ak máme sedavé zamestnanie?
Strava by mala priniesť človeku dostatok potrebných živín a energie na fungovanie organizmu a všetkých jeho funkcií. Základom je prísun kvalitných bielkovín, ktoré slúžia na obnovu tkanív organizmu, množstvo energeticky hodnotných živín (predovšetkým sacharidov a tukov, ale i bielkovín) by malo u človeka s ideálnou hmotnosťou pokryť energetické potreby slúžiace na metabolickú spotrebu organizmu, udržanie teploty, trávenie stravy a na pokrytie energetických nárokov pohybových aktivít.
Podstatnou súčasťou stravy musia byť tiež tekutiny a minerály, ktorých prijaté množstvo pokrýva potreby organizmu a straty telesnými tekutinami (močom a potom), stolicou a dychom. Súčasťou stravy musí byť i príjem vitamínov a stopových prvkov.
Ľudský organizmus je schopný konzumovať rôzne druhy stravy v závislosti od podmienok, v ktorých žije, dĺžka čreva zodpovedá všežravcom, variantmi môže byť však tak rastlinná strava – obzvlášť v oblastiach s rastlinnými zdrojmi bohatými na kvalitnú bielkovinu i energiu – ako aj prevažne živočíšna strava – Eskimáci.
Podstatnou súčasťou života človeka bol vždy pohyb, ľudský druh prežil vďaka schopnosti dlhodobej vytrvalostnej záťaže, pri ktorých bola tlupa pravekých ľudí schopná uštvať akékoľvek zviera. V priebehu vývoja ľudskej civilizácie postupne došlo k pestovaniu kultúrnych plodín, chovaniu zvierat, postupne bola fyzická aktivita nahradená prácou strojov a to, čo malo človeku život uľahčiť, no, naopak, skracuje a ničí – teda nedostatok fyzickej aktivity, prebytok energeticky hodnotných potravín s malým obsahom vlákniny – substrátu pre baktérie nášho čreva.
Pokiaľ dochádza k zníženiu fyzickej aktivity, čo môže nastať z dôvodu sedavých zamestnaní, je nutné tento pohyb nahradiť iným spôsobom a predovšetkým upraviť stravovacie návyky tak, aby nedochádzalo k prebytočnému príjmu energie.
Základnými chybami v stravovaní v sedavých zamestnaniach býva :
1. Vynechanie raňajok – nestíham si urobiť raňajky – neskoro vstanem, potrebujem sa upraviť, vypraviť deti....)
2. Konzumácia energeticky bohatých potravín s vysokým glykemickým indexom, čo vedie k hladu a pozitívnej energetickej bilancii (typickým problémom sú fast foody, keď v minimálnom časovom úseku konzumujeme stravu bohatú na energiu)
3. Nepravidelnosť stravovania, vynechanie jedál – organizmus ukladá prebytočnú energiu do zásob, obzvlášť vtedy, ak sú pravidelne dlhé intervaly medzi jedlami.
Riešením je dostatočne pestrá strava s energetickou hodnotou zodpovedajúcou potrebám organizmu (nie väčšou) a zvýšenie pohybovej aktivity. Pokiaľ nie je možné stihnúť niektoré z jedál, je možné ich nahradiť potravinovými doplnkami so známym zložením – ideálne s nízkym glykemickým indexom, dostatočne sýte – napr. kokteil Formula1, ktoré organizmu prinesú definované množstvo energie a živín.
Doc.Mudr. Pavel Kohout, Ph.D.,
Člen Poradného zboru pre výživu(NAB) Herbalife pre Českú republiku a Slovensko