Potravinové intolerancie mi ničia život
Potravinové intolerancie, čiže neznášanlivosť rôznych potravín alebo ich súčastí, sú ochorenia z rôznej príčiny a rôznych prejavov a pochopiteľne aj rôznej nebezpečnosti od život ohrozujúcich alergických reakcií po nepríjemné reakcie o konzumácii rôznych potravín, ktoré nie sú životu nebezpečné, ako sú napríklad hnačky. Rôzny je i spôsob, akým potraviny môžu reakciu vyvolať. Ide buď o autoimunitnú reakciu, pri ktorej prítomnosť potraviny vyvolá tvorbu protilátok, alebo bunkových reakcií, ktoré poškodzujú bunky či tkanivá chorého (príkladom môže byť celiakia).
Ďalšou možnosťou je alergická reakcia, čo je vystupňovaná (prehnaná) reakcia imunitného systému na danú potravinu (príkladom môžu byť potravinové alergie s rôznymi prejavmi). Príčinou intolerancie určitej potraviny môže byť nedostatok enzýmu, ktorý je zodpovedný za trávenie súčasti potraviny (napríklad neznášanlivosť mliečneho cukru, čiže laktózová intolerancia, prípadne fruktózová intolerancia) alebo enzýmu, ktorý môže spôsobiť určité prejavy (príkladom môže byť histamínová intolerancia).
Tieto ochorenia vedú k nutnosti dodržiavať diétu s obmedzením danej súčasti potravy. Pacienti s celiakiou musia z diéty vylúčiť potraviny s obsahom lepku, teda produkty z pšenice, jačmeňa i žita, alebo tie, ktoré obsahujú lepok, napríklad z technologických dôvodov alebo ako prímes. Pri floridnom ochorení je nutné vylúčiť i produkty z ovsa, po upokojení je možné v niektorých štátoch výrobky z určitých kultivarov ovsa povoliť.
Takisto pacienti s laktózovou intoleranciou musia vylúčiť výrobky, ktoré mliečny cukor obsahujú, podľa stupňa ochorenia rôzne prísnou diétou.
Takisto diéta pacientov, ktorí ochoreli na histamínovú intoleranciu, si vyžaduje pomerne veľký zásah do jedálneho lístka. Preto je nutné, aby bola táto diéta konzultovaná s odborníkmi – najlepšie nutričnými terapeutmi, predovšetkým na zabránenie nedostatku živín, minerálov či vitamínov, ktoré sú pre život nutné.
V niektorých prípadoch je dôležité nahradiť niektoré zložky stravy potravinovými doplnkami so známym zložením, ktoré obsahujú kvalitnú bielkovinu, zdroj energie, minerály, stopové prvky či vitamíny.
Doc. Mudr. Pavel Kohout, Ph.D. Člen Poradného zboru pre výživu (NAB)
Herbalife pre Českú republiku a Slovensko