Potravinové intolerancie - celiakia, intolerancia laktózy, histamínová intolerancia.
Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom na podklade genetických(vrodených) dispozícií dochádza v priebehu života k vzniku autoimunitnej reakcie, ktorá je následne vždy spustená prítomnosťou lepku v čreve. Táto reakcia spôsobí deštrukciu buniek tenkého čreva – enterocytov – s následnými prejavmi v zmysle zníženého vstrebávania určitých zložiek stravy – tukov, vitamínov. Kauzálnou liečbou je bezlepková diéta, ktorá vedie k obnove sliznice tenkého čreva i vymiznutiu príznakov ochorenia.
Laktózová intolerancia, čiže neznášanlivosť mliečneho cukru, je spôsobená nedostatkom enzýmu (laktázy) v tenkom čreve. Tá môže byť buď prejavom iného ochorenia (napríklad celiakia), alebo samostatnou chorobou. Prejavuje sa nadúvaním, bolesťami brucha, hnačkou po jedlách obsahujúcich laktózu/mliečny cukor. Najviac sa nachádza v čerstvom mlieku, menej v kyslomliečnych produktoch, syroch či jogurtoch. Podľa stupňa ochorenia tak chorí netolerujú buď iba väčšie množstvo čerstvého mlieka, v najťažších prípadoch im spôsobí ťažkosti i prítomnosť mliečneho cukru napríklad v liekoch.
Histamínovú intolernciu spôsobí nedostatk enzýmu zodpovedného za odbúranie histamínu (tzv. histaminázy). Po poravinách, ktoré obsahujú histamín alebo môžu vyvolať jeho tvorbu, dochádza k rôznym prejavom – hnačkám, sčervenaniu, bolestiam brucha či hlavy. Nutná je diéta s obmedzením týchto potravín, existuje i liek, ktorý do tela histaminázu dodáva.
Doc. Mudr. Pavel Kohout, Ph.D. Člen Poradného zboru pre výživu (NAB)
Herbalife pre Českú republiku a Slovensko