Blog

Kto je Doc. MUDr.Pavel Kohout, Ph.D., ?

Kto je Doc. MUDr.Pavel Kohout, Ph.D., ?

Doc. MUDr.Pavel Kohout, Ph.D., je špecialista na klinickú výživu a metabolizmus pražskej Thomayerovej  nemocnice, člen medzinárodného Poradného zboru spoločnosti Herbalife pre výživu, pre Slovenskú a Českú republiku.

Publikačná a prednášková činnosť je samozrejme jednou z podmienok pre prijatie do vedeckého poradného zboru.

Pracovisko:

-          Lekár Thomayerovej nemocnice, Praha-II. Interná klinika – klinická výživa a metabolizmus (zameranie na gastroenterológiu, idiopatické črevné zápaly, celiakiu, ovplyvnenie črevnej mikroflóry a pod.)

-          Nutricionista (liečebná výživa vrátane domácej umelej výživy a aplikácie perkutánnej endoskopickej gastronómie)

-          Pedagóg na LF UK, Českej poľnohospodárskej univerzite, VŠCHT – potravinárskej fakulte, Juhočeskej univerzite

Zamestnanie:

2002 – doteraz – vedúci metabolickej JIP II .internej kliniky a Centra výživy FTN

1992 – 2002 – vedúci pracovník Metabolickej kliniky FN v Hradci Králové

Členstvo v odborných spoločnostiach:

-          Spoločnosť pre výživu

-          Česká gastroenterologická spoločnosť – pracovná skupina pre idiopatické črevné zápaly

-          Spoločnosť klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti ČLS JEP – člen výboru

-          Spoločnosť pre probiotiká a prebiotiká, o.s. – člen výboru

-          Česká internistická spoločnosť ČLS JEP

-          Člen DGEM a AKE

-          Fórum zdravej výživy

Celý článok

Imunitný systém

        Vaše telo má svoju prirodzenú obranyschopnosť v podobe imunitného systému. Zachovanie obranyschopnosti tela závisí od dobrej výživy a zdravého životného štýlu. Vyvážená strava je výborným začiatkom, keďže zapája do podpory imunitného systému mnoho živín. Hlavnými hráčmi ú zelenina a ovocie, pretože poskytujú široké spektrum vitamínov a minerálov, ako je napríklad vitamín C, vitamín A a zinok, ktoré prispievajú k zdravej funkcii imunitného systému. Vaše telo je závislé od spoľahlivého zdroja vitamínov, zvlášť vitamínu C z ovocia a zeleniny, aby mohlo ochrániť bunky pred oxidačným stresom a pomohlo podporiť imunitné funkcie.

        Váš imunitný systém má teda isté „zvláštne jednotky“ vo forme bielych krviniek. Tieto krvinky vytvárajú špeciálne proteíny nazývané protilátky, ktoré ničia invazívne baktérie a vírusy a vypudzujú ich z tela. Pretože protilátky sú proteíny, je nutné mať tiež primeraný prísun proteínu, aby ste boli schopní vytvoriť protilátky, ktoré vaše telo potrebuje. Zdravá proteínová strava, ako ryby, hydina, chudé druhy mäsa, sójové pokrmy a nízkotučné mliečne výrobky, poskytuje stavebné kamene, ktoré vaše telo potrebuje n vytváranie týchto špeciálnych proteínov, rovnako ako dôležité vitamíny a minerály ako B1, B12, zinok, meď, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. Dobré stravovanie naozaj dláždi cestu k zdraviu. Aby ste pomohli svojmu telu v boji s cudzími votrelcami, potrebuje vaša vnútorná armáda tú najlepšiu možnú výživu.

Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, výživová expertka Herbalife a registrovaná dietologička

 

Celý článok

Potravinové intolerancie mi ničia život

        Potravinové intolerancie, čiže neznášanlivosť rôznych potravín alebo ich súčastí, sú ochorenia z rôznej príčiny a rôznych prejavov a pochopiteľne aj rôznej nebezpečnosti od život ohrozujúcich alergických reakcií po nepríjemné reakcie o konzumácii rôznych potravín, ktoré nie sú životu nebezpečné, ako sú napríklad hnačky. Rôzny je i spôsob, akým potraviny môžu reakciu vyvolať. Ide buď o autoimunitnú reakciu, pri ktorej prítomnosť potraviny vyvolá tvorbu protilátok, alebo bunkových reakcií, ktoré poškodzujú bunky či tkanivá chorého (príkladom môže byť celiakia).

Ďalšou možnosťou je alergická reakcia, čo je vystupňovaná (prehnaná) reakcia imunitného systému na danú potravinu (príkladom môžu byť potravinové alergie s rôznymi prejavmi). Príčinou intolerancie určitej potraviny môže byť nedostatok enzýmu, ktorý je zodpovedný za trávenie súčasti potraviny (napríklad neznášanlivosť mliečneho cukru, čiže laktózová intolerancia, prípadne fruktózová intolerancia) alebo enzýmu, ktorý môže spôsobiť určité prejavy (príkladom môže byť histamínová intolerancia).

Tieto ochorenia vedú k nutnosti dodržiavať diétu s obmedzením danej súčasti potravy. Pacienti s celiakiou musia z diéty vylúčiť potraviny s obsahom lepku, teda produkty z pšenice, jačmeňa i žita, alebo tie, ktoré obsahujú lepok, napríklad z technologických dôvodov alebo ako prímes. Pri floridnom ochorení je nutné vylúčiť i produkty z ovsa, po upokojení je možné v niektorých štátoch výrobky z určitých kultivarov ovsa povoliť.

Takisto pacienti s laktózovou intoleranciou musia vylúčiť výrobky, ktoré mliečny cukor obsahujú, podľa stupňa ochorenia rôzne prísnou diétou.

Takisto diéta pacientov, ktorí ochoreli na histamínovú intoleranciu, si vyžaduje pomerne veľký zásah do jedálneho lístka. Preto je nutné, aby bola táto diéta konzultovaná s odborníkmi – najlepšie nutričnými terapeutmi, predovšetkým na zabránenie nedostatku živín, minerálov či vitamínov, ktoré sú pre život nutné.

V niektorých prípadoch je dôležité nahradiť niektoré zložky stravy potravinovými doplnkami so známym zložením, ktoré obsahujú kvalitnú bielkovinu, zdroj energie, minerály, stopové prvky či vitamíny.

Doc. Mudr. Pavel Kohout, Ph.D. Člen Poradného zboru pre výživu (NAB)

Herbalife pre Českú republiku a Slovensko

Celý článok

Potravinové intolerancie - celiakia, intolerancia laktózy, histamínová intolerancia.

        Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom na podklade genetických(vrodených) dispozícií dochádza v priebehu života k vzniku autoimunitnej reakcie, ktorá je následne vždy spustená prítomnosťou lepku v čreve. Táto reakcia spôsobí deštrukciu buniek tenkého čreva – enterocytov – s následnými prejavmi v zmysle zníženého vstrebávania určitých zložiek stravy – tukov, vitamínov. Kauzálnou liečbou je bezlepková diéta, ktorá vedie k obnove sliznice tenkého čreva i vymiznutiu príznakov ochorenia.

        Laktózová intolerancia, čiže neznášanlivosť mliečneho cukru, je spôsobená nedostatkom enzýmu (laktázy) v tenkom čreve. Tá môže byť buď prejavom iného ochorenia (napríklad celiakia), alebo samostatnou chorobou. Prejavuje sa nadúvaním, bolesťami brucha, hnačkou po jedlách obsahujúcich laktózu/mliečny cukor. Najviac sa nachádza v čerstvom mlieku, menej v kyslomliečnych produktoch, syroch či jogurtoch. Podľa stupňa ochorenia tak chorí netolerujú buď iba väčšie množstvo čerstvého mlieka, v najťažších prípadoch im spôsobí ťažkosti i prítomnosť mliečneho cukru napríklad v liekoch.

        Histamínovú intolernciu spôsobí nedostatk enzýmu zodpovedného za odbúranie histamínu (tzv. histaminázy). Po poravinách, ktoré obsahujú histamín alebo môžu vyvolať jeho tvorbu, dochádza k rôznym prejavom – hnačkám, sčervenaniu, bolestiam brucha či hlavy. Nutná je diéta s obmedzením týchto potravín, existuje i liek, ktorý do tela histaminázu dodáva.

Doc. Mudr. Pavel Kohout, Ph.D. Člen Poradného zboru pre výživu (NAB)

Herbalife pre Českú republiku a Slovensko

 

Celý článok

V hrubom čreve máte zhruba 8 kíl toxického odpadu,viete ako sa ho zbaviť ????

 

 

Hrubé črevo je súčasťou zdravého a dobre fungujucého tela.

Hrá nezastupiťeľnú úlohu pri tráveni, vo vašom imunitnom systéme a pri udržiavani tekutín v rovnováhe v tele.

 

Je len jednou časťou vačšieho tráviaceho systému.Začína pri slepom čreve a končí v oblasti konečníka.

 

Ak hrubé črevo zle pracuje,bude v sebe zadržiavať odpadové látky dlhšie,ako je to pre vás užitočné.

 

To potom spôsobuje,že tento toxický odpad sa cez jeho stenu vstrebáva do krvného obehu a robí v tele neplechu.

 

ZNAKY ZDRAVÉHO A CHORÉHO HRUBÉHO ČREVA

 

Zdravému hrubému črevu trvá menej ako 24 hodín presunúť potravu celou svojou dĺžkou.

Ak však v dôsledku "moderných" stravovacích návykov ( spracované potraviny ktorým chýbaju enzýmy,vláknina,a živiny) sa tranzitný čas spomalí až na 70 hodín.

 

Výsledkom je potom toxické črevo,ktoré v priemere obsahuje 8 kg tohto odpadu a v extrémnych prípadoch dokonca 14 kg.

 

Najčastejším prejavom toxického čreva je zápcha,ktorá nastáva vtedy,keď sa odpadová hmota presúva hrubým črevom príliš pomaly,čo vedie 

k nepravidelnému a bolestivému vyprazdňovaniu.

 

 

VŠEOBECNÉ SYMPTÓNY TOXICKÉHO ČREVA PATRIA:

 

Tráviace ťažkosti - zápcha,nafukovanie,hnačka,vetry,nedostatočné strávenie potravy,bolesti žalúdka

Celkové zdravie - bolesti kĺbov a svalov

Psychické problémy - depresie,únava,úzkosť,zahmlené myslenie,zmeny nálad,výpadky pamate

Imunita - slabá imunita,opakujúce sa infekcie,akné po tele a tvári

Nadváha až obezita

 

 

 

Ťažké nánosy v čreve postupne hrubnú a stávaju sa živnou pôdou pre hnilobné procesy.

 

Cievné kapiláry,nachádzajúce sa v čreve,začnú potom prepúšťať hnilobné toxíny, jedy a iné zbytky cez stenu čreva do krvi.

 

Následne všetky telesné orgány a tkanivá sú týmito látkami zamorené. A tu sa začína skutočná "auto-intoxikácia" na fiziologickej úrovni.

 

Táto akumulácia nánosov v hrubom čreve môže mať dokonca konzistenciu ako pneumatika nákladneho auta. Je tvrdá a čierna.

 

Už ste určite veľa krát počuli o detoxikácii tela,ale úprimne ruku na srdce kto ju aj robí pravidelne každý jeden deň??

 

Prečo každý jeden deň???? Odpovedzte si na otázku ako často si umývate zuby,oči,tvár??? A čo vaše hrubé črevo??? zaslúži si každý deň byť čisté ??

 

Pri regulácii hmotnosti je Detoxikácia tela alfa a omega bez toho aby ste mali čisté vnútorne orgány sa nepohnete z miesta,to je ako keby ste sadli do auta chcete sa niekde prepraviť a máte prázdnu nádrž,žiadny olej nedaj bože auto nemá volant...atď

 

 

Celý článok

Je to voda alebo tuk???

Dobrou správou je,že dočasný nárast hmotnosti zavodnením je práve tým, čím je - je dočasný a je to voda.. nie TUK.

Bolo by praktický nemožné pribrať kilo a pol tuku za noc.

Na to, aby sa uložilo pol kila tuku,by ste museli zjesť o 3500 kalórii viac, než potrebujete to znamená,že na to,aby ste pribrali kilo a pol tuku za deň,museli by ste zjesť navyše 10 000 kalórii.

 

TIPY NA ZMIERNENIE DOČASNÉHO NÁRASTU HMOTNOSTI ZAVODNENÍM:

 

Dočasný nárast hmotnosti zavodneím sa dá často riešiť prostredníctvom niekoľkých jednoduchých zmien v jedálnom lístku.

 

OBMEDZTE PRÍJEM SOLI

Zamerajte sa na jedlá, ktoré su čo najbližšie k svojmu prirodzenému stavu,pretože čím viac je jedlo spracované,tým viac sodíka pravdepodobne v ňom je.

Obmedze na minimum slané desiaty,polievky a prisadu a solničku pri varení i na stole používajte len opatrne.

 

OBMEDZTE RAFINOVANÉ ŠKROBY a SLADKOSTI

Vysoko rafinované sacharidy,ako je biely chlieb,bežné cestoviny a biely ryža,vymeňte ich za celozrný variant.

Vzľadom na to že ich budete tráviť dlhšie,nespôsobuje ich komzumácia taký veĺký výkyv krvného cukru a inzulínu.

A namiesto sladkých nápojov pite radšej vodu.

 

PITE DOSTATOK VODY

Zdá sa to ako posledná vec,ktorú by ste chceli robiť-dodávať telu,ktoré sa už aj tak cíti preťažené,ďalšie tekutiny.Lenže príjem tekutín pomôže Vášmu telu 

vylúčiť nadbytok soli a vody.

 

DBAJTE NA DRASLÍK

Draslík má zásadnu úlohu z hľadiska rovnováhy tekutín v tele a musí byť v správnej rovnováhe so sodíkom.

Draslík nájdete v dostatočnom množstve v ovocí a zelenine,vačšina ľudí však v strave nepríjma dostatok draslíka.

Snažte sa jesť ovocie alebo zeleninu ku každému jedlu alebo desiate.

 

Celý článok
Tvorba webových stránok zdarma Webnode