Blog

Dajte si pozor, čo jete !!!

https://www.biosferaklub.info/norsky-losos-je-jedna-z-najtoxickejsich-potravin-vo-svete/

Nórsky losos je jedna z najtoxickejších potravín vo svete

f6b5158445b29065036ebe54ff9fba32Počas niekoľkých mesiacov francúzski novinári Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrak študovali rybný priemysel zvnútra. Vydali sa na cestu z Nórska do Vietnamu, navštívili Švédsko a Dánsko. Výsledkom ich vyšetrovania sa stal film, ktorý odhaľuje pravdu nórskeho lososa, ktorú sa „rybné lobby“ snaží skryť.

Vyšetrovanie začali na západe Nórska, kde je vo vidieckych oblastiach mnoho rybích fariem, ktoré sa zaoberajú umelým chovom lososov. Novinári sa stretli s nórskym aktivistom, ekológom a zakladateľom Zväzu ochrancov prírody Nórska, Kurtom Oddekalvom, ktorý považuje poburujúcou skutočnosťou fakt, ktorý sa skrýva pod vodami fjordov.

 

Kurt Oddekalv už dlhodobo vedie vojnu s farmami, ktoré chovajú umelo lososy v Nórsku. Porozprával šokujúce podrobnosti o ich práci.

„V Nórsku je situácia s rybami katastrofálna. Rýb je príliš veľa: na takej malej farme chovajú aj 2 milióny kusov. Ryby sú choré, teraz je už možné hovoriť o pandémii: pankreatická nekróza a infekčná anémia lososov už zachvátila celé Nórsko, ale skrývajú to pred verejnosťou“.

Aktivisti monitorujú veľké rybie farmy posledných desať rokov, držia ich pod kontrolou a zhromažďujú dôkazy. Majú v rukách záznamy, ktoré ukazujú ako pracovníci rybích fariem lejú do vody silný pesticíd, ktorý má neurotoxické účinky.

chile-duty635252035009823720

„Oni sami musia nosiť masky a ochranné obleky, aby sa chránili pred chemikáliami na ošetrenie nádrží od parazitov. Na rybích farmách to nie je nezvyčajné. V lososoch  je možné nájsť celý rad chemikálií, ktoré ohrozujú aj človeka.“ Kurt hovorí priamo: „Nórsky losos je jedna z najtoxickejších potravín vo svete“.

Rybný priemysel v Nórsku prináša 4 miliardy dolárov ročne a je na druhom mieste po rope. Hlavný problém nórskych chovateľov sú takzvané rybie vši, ktoré parazitujú na tele ryby a môžu ju zabiť. Morské rybie vši vyvíjajú odolnosť voči akýmkoľvek chemikáliám, preto chovatelia používajú neustále účinnejšie pesticídy.

Cymothoa_exigua_parassita_Lithognathus_mormyrus„To sa negatívne prejavuje na rybách. Až 50 % tresiek sa na farmách rodí s mutáciami, napríklad nemôžu zatvoriť ústa. Je to génová mutácia a aby zmizla, musí v mori prežiť osem generácií. Pokiaľ človek uvidí takú rybu, jesť ju nechce, ale pokiaľ sa odreže hlava, nikto si to nevšimne.“

Losos je tiež predmetom mutácií a Kurt nám predviedol, ako sa čerstvé mäso z lososa rozpadá pri pitvaní.

„To by nemalo byť, mäso by malo byť pružné. Ako viete, divý losos má 5 – 7 % tuku a umelo chovaný 15 – 34 % tuku. V tukovom tkanive sa hromadia všetky toxíny. V dôsledku toho sa táto ryba stáva jednou z najtoxickejších vo svete.“

Francúzsky toxikológ Jerome Ryuzzen  v priebehu svojho výskumu potvrdil slová Kurta Oddekalva:

„V skutočnosti je stupeň kontaminácie umelo chovaného lososa veľmi vysoký. Až 5 krát je toxickejší a škodlivý ako akékoľvek iné produkty. Týmto toxínom je potrebné sa vyhnúť, inak riskujeme pocítiť na sebe ich účinnosť.“

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Celý článok

Glykemický index potravín. Oplatí sa sledovať ho?

Glykemický index potravín. Oplatí sa sledovať ho?

Glykemický index (GI) je číslo vyjadrujúce postavenie potraviny na škále od 0 do 100 v závislosti od toho, ako rýchlo sa cukor (sacharidy) z tejto potraviny vstrebáva do krvi a ako intenzívne ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Sacharidy sú pre telo najdôležitejším zdrojom energie

Ilustračné foto.
 

GI je vlastne parameter, ktorý vypovedá o tom, ako rýchlo je určitá potravina obsahujúca cukor schopná telu dodať energiu. Výsledky vedeckých výskumov potvrdzujú, že na zdravie a hmotnosť pozitívne vplýva konzumovanie potravín s nízkym GI.

Za potraviny s nízkym glykemickým indexom sa považujú také, ktoré ho majú nižší alebo rovný 55. Referenčná látka – čistá glukóza – má hodnotu 100. Potraviny s nízkym glykemickým indexom nespôsobujú prudký vzostup glykémie, udržiavajú pocit sýtosti, pomáhajú chudnúť, zvyšujú citlivosť buniek voči inzulínu a podobne. Výšku GI však ovplyvňuje nielen vzájomný pomer bielkovín, tukov či sacharidov, ale aj spôsob úpravy potraviny, obsah vlákniny, veľkosť porcie i jej kyslosť.

Ak si teda nájdeme tabuľky GI z rôznych zdrojov, zistíme, že čísla tých istých potravín sa môžu odlišovať. Dôvodom je práve to, že na úroveň glykemického indexu pôsobí veľa faktorov. Dôležité je však orientovať sa aspoň v tom, ktoré potraviny patria do skupiny s nízkym GI a ktoré, naopak, s vysokým.

Telo sacharidy využíva rozdielne

„Najdôležitejší zdroj energie pre telo určite predstavujú sacharidy, ktoré dodávajú telu potrebnú energiu. Majú aj dobrú sýtiacu schopnosť – a to hlavne polysacharidy, čiže zložité cukry,“ tvrdí Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment. „Rôzne sacharidy obsahujú síce rovnaké množstvo energie (1 gram sacharidov obsahuje 17 kJ), ale telo ich využíva rozdielne.“

Stévia pochádza z pralesov južnej Ameriky, kde si jej lístkami miestni Indiáni sladili nápoje či jedlo. Vedci zistili, že v populáciách, kde sa stévia konzumuje pravidelne, sa takmer nevyskytuje zubný kaz. Je vhodná nielen pre diabetikov, ale pre všetkých ktorí si kontrolujú príjem kalórií a svoju hmotnosť. Bezpečná je dokonca aj pre pacientov s fenylketonúriou a intoleranciou fruktózy. Sladivé látky stévie, steviozidy, majú asi 200–300-krát vyššiu sladivosť v porovnaní s cukrom. V Japonsku už viac ako 40 % potravinárskej produkcie využíva na sladenie práve extrakty zo stévie.

 

Ak nie sú sacharidy, čiže cukry, viazané na vlákninu, spôsobia v organizme prudkú tvorbu nadmernej porcie inzulínu, hormónu podžalúdkovej žľazy, ktorého úlohou je odbúravať z krvi cukor. Toho sa často odbúra viac, ako je potrebné, a prejaví sa to hypoglykémiou, zníženou hladinou cukru v krvi, so všetkými jej dôsledkami – malátnosť, únava, nesústredenosť či bolesti hlavy, ale aj skorý nástup vlčieho hladu, nervozita. Inzulín navyše podporuje ukladanie tukových zásob.

Glykemický index je indikátor, ktorý môže pomôcť pri výbere vhodných potravín v období, keď sa človek snaží schudnúť. Konzumácia potravín s nízkou a strednou hodnotou GI však môže slúžiť aj ako prevencia pred vznikom civilizačných chorôb ako napríklad diabetu 2. typu a srdcovo-cievnych ochorení.

Inzulínová hojdačka

Častým jedením potravín s vysokým glykemickým indexom, medzi ktoré patria, prirodzene, sladkosti, sa človek často dostáva do bludného kruhu "pažravosti“ a neodolateľnej chuti na sladké. Zje totiž sladkosť, krvný cukor prudko stúpne, vzápätí sa vyplaví inzulín, ktorý prebytočný cukor z krvi uloží do tukových zásob. Inzulínu však trvá dlhšie, kým sa jeho vyplavovanie do krvného obehu zastaví. Vznikne tak paradoxne nedostatok krvného cukru spojený s intenzívnym pocitom hladu. Hovorí sa tomu aj inzulínová hojdačka.

„Pri redukčnej diéte, ale aj v prípade racionálneho stravovania, by v jedálničku mali prevažovať potraviny s nízkym a stredným glykemickým indexom Potraviny s vysokým GI nad 70 a vysokým obsahom sacharidov by sa v jedálničku mali vyskytovať výnimočne a vždy len v obmedzenom množstve,“ uzatvára Katarína Skybová.

Rozdelenie sacharidov

Jednoduché sacharidy (monosacharidy):
Poskytujú pre telo najrýchlejšie mobilizovateľnú energiu a sú nenahraditeľné predovšetkým pre nervové bunky. K jednoduchým sacharidom patrí hroznový cukor, cukor z cukrovej repy, trstinový cukor, mliečny cukor. Jednoduché sacharidy obsahuje napríklad ovocie, niektoré druhy zeleniny, med, sladkosti.

Zložené sacharidy (polysacharidy):
Vznikajú zlúčením viacerých jednoduchých sacharidov a majú omnoho nižšiu energetickú využiteľnosť ako jednoduché sacharidy. Zložené sacharidy obsahuje najmä zelenina a ovocie, celozrnné obilniny, strukoviny. Pre organizmus sú však rovnako nenahraditeľné, pretože sú čiastočne nositeľmi energie, ale majú aj preventívnu úlohu a chránia telo pred vznikom civilizačných ochorení. Týka sa to najmä vlákniny. Je to nestráviteľná zložka rastlinného pôvodu, ktorá priaznivo ovplyvňuje črevnú peristaltiku, navodzuje pocit sýtosti, pomáha vstrebávať sacharidy, cholesterol, zefektívňuje využiteľnosť energetického obsahu bielkovín, tukov a stabilizuje hladinu glykémie. Zároveň znižuje energetickú hustotu stravy, ako aj glykemický index potravín. Denný príjem vlákniny v bežnej strave by mal byť 30 gramov.

Rozdelenie potravín podľa glykemického indexu (GI)

Potraviny s nízkym GI menej ako 55:
brokolica, kapusta, šalát, paradajky, baklažány, paprika, uhorka, šošovica, fazuľové struky, fazuľa biela, sója, huby, všetky druhy orechov, jablko, broskyne, marhule, čerešne, grep, ríbezle, jahody, černice, višne, citróny, granátové jablko, polotučné mlieko a kyslomliečne nesladené výrobky, minerálky, sirupy a malinovky s náhradným sladidlom

Potraviny so stredným GI od 56 do 69:
čerstvý hrášok, mrkva, cibuľa, cesnak, tekvica, nektárinky, ananás, pomaranč, hrušky, kivi, sušené marhule, banán, kompót, šťava z čerstvého pomaranča, jablková šťava, hrach varený, ovsené, pšeničné a žitné vločky, krupica, ryža biela, ryža naturálna, chlieb, špagety varené al dente, cestoviny celozrnné, slané sušienky, maslové sušienky, zemiaky varené v šupke, jogurt, tvaroh, kyslá smotana, kyslomliečne nápoje, čokoláda s vysokým obsahom kakaa, víno biele suché, väčšina tepelne upravených jedál

Potraviny s vysokým GI nad 70:
zemiaky pečené, varené, zemiaková kaša, rozvarené cestoviny, rozvarená ryža, varená mrkva, kukurica, sušené ďatle, sušené figy, kandizované ovocie, hranolčeky, cornflakes, popkorn, biela múka, knedle, bageta, hriankový chlieb, sucháre, ryžové chlebíky, croasant, vianočka, sladké raňajkové cereálie, koláče, repný cukor, med, zákusky, bonbóny, mliečna čokoláda, čipsy, vodové zmrzliny, milkshake, všetky vyprážané jedlá, sladké druhy vín, pivo, likéry, destiláty, šumivé víno, energetické nápoje

Zdroj: Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment®

Móda bezlepkových potravín nesvedčí všetkým

Riziko „módy“ bezlepkových potravín okrem iného spočíva v tom, že sa mnohí (možno inak zdraví) ľudia vydávajú na cestu konzumácie potravín, ktoré nie sú biologicky plnohodnotné. Bezlepkové potraviny sú vyrábané najmä z bielej bezlepkovej múky, a preto často neobsahujú dostatok vlákniny, železa, vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu a zinku, hrozí teda riziko deficitu dôležitých živín. A navyše, trend konzumácie bezlepkových potravín – na nemilé zistenie tých ľudí, ktorým bolo „sľúbené“ chudnutie – môže prispievať ku nárastu hmotnosti, pretože veľa konvenčných bezlepkových potravín má veľmi vysoký alebo vysoký glykemický index a často tiež obsahujú veľa tuku.

 

Ako znížiť glykemický index jedla

  • zaraďte do jedálnička dostatok vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie energie z potraviny, pôsobí ako mechanická bariéra, preto sa odporúča konzumovať celozrnné výrobky vrátane celozrnného a grahamového chleba, cestovín, navyše šupka a klíčky obsahujú množstvo živín
  • jedzte komplexné potraviny, to znamená také, ktoré neobsahujú len cukry, ale aj bielkoviny a trochu tuku (ak už jete biely rožok, s plátkom šunky alebo syra bude mať nižší GI)
  • úprava potravín ako šúpanie, mletie, varenie, pečenie, rozváranie znižuje podiel polysacharidov a zvyšuje podiel jednoduchých cukrov v potravine, tým sa zvyšuje GI
  • pokrmy pripravujte šetrne, napr. varené zemiaky uvoľňujú cukor pomalšie ako hranolčeky
  • čím väčšmi je potravina v pevnom stave, tým pomalšie sa z nej uvoľňuje cukor, napr. prezreté banány majú vyšší GI ako tvrdé, zeleno-žlté
  • jedzte menšie porcie, čím viac je jedla, tým je viac nárazovo vyplaveného inzulínu, aj preto sa odporúča jesť v menších množstvách každé tri hodiny
  • GI pomáhajú znižovať kyseliny v strave, skúste zaradiť do stravy kyslo-mliečne výrobky, obsahujú navyše prospešné probiotiká


 

Celý článok

7 tipov ako jesť správne

 7   TIPOV AKO JESŤ SPRÁVNE

Ako postupne zmeniť stravovacie návyky, je niekedy až moc náročné. Je dôležité splniť dva kroky: jesť správne- teda správne potraviny a v správnom čase.

1.      Jedzte správne po prebudení.                                                                                           Nie je nutné jesť bezprostredne po tom ako sa prebudíte, je však veľmi dôležité jesť ráno. Tí, ktorí pravidelne raňajkujú, si svoju hmotnosť dokážu kontrolovať lepšie. Tí, čo raňajky preskakujú, majú tendenciu si to vynahrádzať a prejedajú sa pri obede. Ráno stačí trochu ovsenej kaše, proteínový prášok, čerstvé ovocie, jogurt alebo cottege cheesee. Alebo proteínový koktejl z proteínového prášku a ovocia.

2.      Jedzte správne pred tým, než idete nakupovať potraviny.                                            Ak nakupujete s prázdnym žalúdkom, budete ako dieťa v cukrárni. Všetko sa vám bude páčiť. Skôr ako vyrazíte, dajte si proteínovú tyčinku, ovocie alebo hrsť orieškov. Ľahšie odoláte pokušeniu. Napíšte si zoznam- snažte sa ho dodržať.

3.      Jedzte správne, čo sa týka tukov.                                                                          V strave tuk potrebujeme. V dnešnej dobe ho však máme v potravinách zbytočne veľa. Niektoré tuky, napríklad tie, ktoré sú prirodzene prítomné v rybách, orieškoch, olivách a avokáde- sú zdravšie než iné. Zdravé tuky dodávajú chuť, pridajte si avokádo alebo orechy do vášho šalátu, olivový olej na zeleninu pripravenú na pare.

4.      Jedzte správne pred tým, než idete cvičiť.                                                                       Pred cvičením potrebujete doplniť energiu, najmä ak je cvičenie prvým, čo idete ráno robiť. Ak nemáte dosť času jesť v predstihu, zachránia vás ľahko stráviteľné potraviny, napríklad smoothies, polievky alebo jogurt. Ak máte pred cvičením niekoľko hodín na strávenie, dajte si normálne jedlo s množstvom zdravých sacharidov- celozrnného chleba, hnedej ryže, cestovín, ovocia a zeleniny. Aby ste mali dosť síl.

5.      Jedzte správne po cvičení.                                                                                                 Po správnom cvičení môže mať vaše telo nedostatok energie, skúste niečo zjesť po cvičení do obdobia 30-45 minút po tom, ako docvičíte. Vaše svaly sa tešia na ovocie, zeleninu vďaka ktorým obnovia zásobu sacharidov – a dávku proteínov, ktorá im pomôže pri regenerácii.

6.      Jedzte správne keď jete vonku.                                                                                        V súčasnosti jeme dosť často vonku. Ak idete von, odolajte utrácaniu. Ak sa snažíte rozdeliť svoj príjem kalórií, rozdeľte sa o predkrm s kamarátom a objednajte si šalát navyše. Alebo sa vyhnite múčnym prílohám a zdvojnásobte porciu zeleniny. Vyhnite sa dresingom. Majte pod kontrolou to, koľko zjete.

7.      Jedzte správne v noci. Mnoho ľudí je málo, alebo preskakuje jedlá cez deň. Lenže potom zvyčajne zjete veľa kalórií medzi večerou a odchodom do postele. Ak však väčšinu jedla zjete v noci, váš mozog a svaly nebudú mať dosť energie pre každodennú aktivitu, či už duševnú alebo fyzickú. Namiesto toho, svoj príjem kalórií rozdeľte rovnomerne medzi jednotlivé jedlá. Napríklad si po večeri umyte zuby- je to jeden z najlepších spôsobov, ako si uvedomiť, že ste na dnes už z jedlom skončili.

Celý článok

Jedlá, ktorým sa radšej vyhnúť!!!

Je potrebné dať si pozor na to, čo jeme...

10 JÍDEL SMRTI (1).ppsx (2139408)

Pokiaľ chcete zlepšiť svoj život, určite sa vyhnite týmto potravinám. Istotne to bez nich prežijete. :)

Radšej ich nahraďte zeleninou a ovocím, strukoviny a sója sú výborné, čo sa týka kalórií aj spracovania pre naše telo.

Nezabúdajte, SME TO, ČO JEME !!!

Celý článok

RECEPTYYY :)

Zabudnite na čipsy a zákusky: Dajte si tieto zdravé pochúťky a schudnite!

Baby karotka s jogurtovým dipom je skutočne skvelým nízkokalorickým občerstvením

Základom a súčasťou správnej životosprávy je schopnosť vyhnúť sa potravinám s vysokým obsahom kalórií. Mnoho ľudí si ich však najmä pri návštevách či dobrom filme jednoducho nedokáže odpustiť. Väčšina pochutín ako čipsy, pukance či zákusky obsahuje veľké množstvo kalórií, no existujú aj ich zdravšie verzie, ktoré vám pomôžu hmotnosť udržať, či dokonca znížiť.

Pečené kelové lupienky

Zabudnite na vyprážané a extrémne presolené zemiakové lupienky. Zdravšou a o čosi chutnejšou verziou sú pečené kelové lupienky, ktorých jedna šálka obsahuje len 50 kalórií. V porovnaní so zemiakovou verziou neobsahujú v podstate žiadny cholesterol alebo cukor a majú veľmi nízky obsah sodíka. Kel je navyše bohatý na vitamíny A, C a B6, ako aj vlákninu a minerály ako mangán, meď, vápnika a draslík. Kel pomáha znižovať hladinu cholesterolu, je vhodný pre diabetikov a navyše má protirakovinové účinky. Prospieva tiež mozogu, imunitnému systéme a kostiam. Príprava kelových lupienkov je jednoduchá. Zelené listy odstráňte od hlúbika, umyte ich a nakrájate na menšie kúsky. Potom ich premiešajte v malom množstve olivového oleja a pečte na papierom vystlanom plechu, kým nie sú chrumkavé.

Baby karotka s jogurtovým dipom

Surová baby karotkou je skutočne skvelým nízkokalorickým občerstvením. Takáto mrkva je navyše sladšia a šťavnatejšia než klasická, preto sa dá jesť i v sladkej verzií. Jedna baby karotka obsahuje len 4 kalórie, takže si pokojne môžete dopriať i viac kúskov. S nízkym obsahom kalórií do tela dostanete aj vysoký obsah živín ako sú vitamíny A, B6 a C, vlákninu, kyselinu listovú, vápnik, železo, horčík a fosfor. Jej konzumáciou pomáhate udržať oči zdravé, zabránite infekciám horných dýchacích ciest, podporíte trávenie, posilníte imunitu, znížite hladinu cholesterolu aj riziko vzniku cukrovky a chránite sa proti rakovine hrubého čreva. Biely jogurt zmiešajte s cesnakom, soľou, cukrom a korením podľa chuti. Umytú karotku namáčajte v omáčke. Ak nemáte po ruke baby karotku, očistite si klasickú mrkvu a pokrájajte ju na hranolčeky – poslúži vám rovnako.

Grécky jogurt s bobuľovitým ovocím

Nízkotučný grécky jogurt predstavuje najzdravšiu verziu pochúťok, ktoré si môžete dovoliť jesť každý deň. 170 gramov nízkotučného gréckeho jogurtu obsahuje 100 kalórií. Neochutený môžete kombinovať s rôznym menším ovocím ako sú jahody, černice, čučoriedky a pridať môžete i trochu medu alebo javorového sirupu. Táto sladká pochúťka obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré podporujú trávenie úpravou prirodzenej rovnováhy v črevách. Okrem toho že je bohatým zdrojom vápnika a obsahuje ďalšie živiny ako sú napríklad vitamín B, kyselina listová, draslík, fosfor a zinok. Pravidelná konzumácia gréckeho jogurtu prospieva vašej imunite, krvnému tlaku a zároveň znižuje riziko osteoporózy. Nemusíte sa ho vstríhať ani pri chudnutí, samozrejme, všetko s mierou - najmä keď ho kombinujete s medom.

Pražené mandle

12 až 14 kúskov chutným mandlí sú nielen chutným, ale i zdravým občerstvením, keďže obsahujú približne 90 až 98 kalórií. Mandle sú bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny, dvoch živín, ktoré pomáhajú dodať pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Obsahujú taktiež biotín, vitamín skupiny B, ktorý obnovuje poškodené a vypadávajúce vlasy, zdravé tuky, vitamíny E a B2, mangán, meď, fosfor a horčík. Konzumáciou mandlí udržuje vaše srdce zdravé, zlepšujete aktivitu mozgu, predchádzate zápche, udržuje kosti silné a podporujete vzhľad pokožky. Mandle si môžete dopriať akokoľvek, no pred prehltnutím ich žujte v ústach dlhšie, tak docielite najväčší účinok spomínaných živín.

Tvaroh s ovocím

 

Tvaroh je proteín, ktorý vaše telo trávi pomaly, čím vám pomôže zostať sýty na dlhšiu dobu. Približne 115 gramov nízkotučného tvarohu obsahuje 82 kalórií. Kombináciou tvarohu a ovocia s vysokým obsahom vody udržíte telo hydratované a zároveň obohatíte organizmus o vápnik, vitamín A, železo, horčík, fosfor, draslík, selén a zinok. Tvaroh pomáha posilňovať kosti, udržuje srdce zdravé, znižuje hladinu cukru v krvi, reguluje pocit úzkosti a zlepšuje trávenie.

Celý článok

Detoxikácia, Prečo???

Detoxikujme! Ale prečo?

Každý deň detoxikujeme
Súvislosť medzi stravovaním a detoxikáciou
Detoxikujme zmenou životného štýlu!
V dnešnej dobe sa čoraz častejšie hovorí o tom, prečo je detoxikácia organizmu taká dôležitá. Pre prevažnú väčšinu ľudí je už prirodzené, že z času na čas podstúpia nejakú detoxikáciu organizmu. Už nás ani neprekvapuje, keď na jar či na jeseň sú všetky noviny plné návodov na rôzne detoxikačné kúry. Napriek tomu sa len málokedy zamýšľame nad tým, čo je vlastne detoxikácia organizmu a prečo ju náš organizmus potrebuje.

Každý deň detoxikujeme

Detoxikácia nie je moderným vynálezom vedcov. V ľudskom organizme prebieha neustála prirodzená detoxikácia. Počas prirodzenej detoxikácie sa vylučovaním odstraňujú toxické a organizmus zaťažujúce látky spolu s nadbytočnými látkami. Viaceré naše orgány sú „špecializované“ na prirodzenú detoxikáciu. Najdôležitejšou úlohou pečene, obličiek a čriev je triedenie nežiaducich látok v tele, ich dočasné skladovanie a následné vylúčenie z organizmu.

Pečeň má dve funkcie. Jednou z nich je čistenie pretekajúcej krvi od toxických látok a druhou úlohou je produkovanie žlče na trávenie tukov. Pečeň je schopná oddeľovať látky potrebné pre organizmus od škodlivých látok, filtruje z krvi zvyšky rôznych liekov, chemikálií, umelých prídavných látok a iných nežiaducich zložiek. Nejaký čas sa v pečeni zdržujú, priebežne sa ich však snaží zbaviť cez pokožku, obličky a pľúca.

Keď začneme s detoxikáciou, naším prvým krokom musí byť odľahčenie činnosti pečene, lebo všetky toxické látky, ktoré sa v našom organizme nachádzajú a počas procesu očisty odstraňujú, prechádzajú pečeňou. Keď je pečeň preťažená, nebezpečné toxíny sa dostávajú späť do telesných tkanív.

Druhým krokom je čistenie obličiek od obličkových kameňov a piesku. V obličkách sa toxíny neuskladňujú. Častý problém s obličkami je, že kvôli veľmi nízkemu príjmu tekutín sa moč príliš zahustí a tiež to, že čistá voda tvorí iba malé percento konzumovaných tekutín. Na to, aby obličky mohli vylučovať toxické látky, potrebujú dostatočne mokré prostredie, ktoré môžeme zabezpečiť len pitím čistej vody dobrej kvality.

Keďže sa náš organizmus neustále detoxikuje, samotná detoxikácia nie je proces, ktorý musíme naštartovať my samotní. Našou úlohou je skôr pomáhať organizmu, aby mohla prebiehať plynulá detoxikácia, keďže svoj tráviaci systém a tým aj celý organizmus neustále zaťažujeme škodlivými prídavnými látkami modernej doby.

Dôsledkami modernej doby, v ktorej žijeme, a veľkému množstvu syntetických toxických látok, s ktorými sa náš tráviaci systém nikdy predtým nestretol, sú zápcha a rôzne iné tráviace ťažkosti. Detoxikácia organizmu má za cieľ odstrániť z organizmu práve tieto nebezpečné a škodlivé látky.

Súvislosť medzi stravovaním a detoxikáciou

Keby sme konzumovali len kvalitnú stravu výhradne z prírodných zdrojov, keby sme sa dostatočný čas zdržiavali na čerstvom vzduchu, keby sme pili dostatočné množstvo čistej vody a keby sme sa pravidelne pohybovali, bola by to šanca, aby sa náš organizmus základnými očistnými a ochrannými procesmi sám dokázal zbaviť nežiaducich toxínov.

Žiaľ, toto v dnešnej dobe môže byť len snom, ku ktorému sa dokážeme buď iba priblížiť, poprípade ho dosiahnuť len s veľkými problémami, alebo vôbec nie. Práve preto je kompletná detoxikácia nášho organizmu našou dôležitou úlohou, lebo za vlastný zdravotný stav sme zodpovední iba my sami. Aby bol náš zdravotný stav dobrý, bolo by ideálne z času na čas odľahčiť nášmu organizmu od záťaže tým, že sa pár dní budeme postiť a jesť ľahké diétne jedlá.

Žiaľ, priemyselná výroba potravín, množstvo reštaurácií s rýchlym občerstvením a franšízových pekární, používanie umelých prísad do jedál natoľko zaťažujú náš organizmus toxickými látkami, že naše detoxikačné orgány už nedokážu zbaviťorganizmus toxických látok prirodzenou cestou.

Naše stravovacie zlozvyky, uponáhľaný spôsob života, nezdravé stravovacie návyky, príliš jednotvárna strava zaťažujú náš organizmus, na čo organizmus evolučne nie je pripravený. Aj stav našej psychiky môže mať vplyv na fungovanie tráviacich orgánov, vďaka čomu sa zvyšuje výskyt napr. žalúdočných vredov.

Žlčové cesty vedúce z pečene do dvanástnika v dôsledku moderného životného štýlu zhrubnú, čo potom zabraňuje vyprázdňovaniu, preto nedostatok žlče nespôsobuje ťažkosti iba v črevách, ale zaťažuje aj pečeň. Pri vzniku žlčových kameňov lekári odstránia aj žlčník, a táto operácia naruší proces trávenia tukov.

Často by však detoxikácia, alebo zdravšia životospráva mohla pomôcť tomu všetkému predísť. Správne zvolená detoxikácia totiž pomáha nášmu organizmu nadýchnuť sa, odstráni z neho premnožené parazity a v priebehu rokov nahromadené toxíny. Účinnosť detoxikácie sa objaví už o pár dní: cítime sa ľahší, zdravší a voľnejší.

Detoxikácia

Detoxikujme zmenou životného štýlu!

DetoxikáciaZa nahromadenie toxických látok v organizme nezodpovedá len veľké množstvo škodlivých zložiek, ale môže za to aj nedostatok fyzickej aktivity, v dôsledku toho spomalený krvný obeh, a tým aj spomalené vylučovanie. Aj preto je veľmi dôležité, aby sme procesy detoxikácie, ktoré v našom organizme prebiehajú neustále, podporovali pomocou nejakého doplnkového riešenia, aby bola prirodzená očista organizmu efektívnejšia. Na to je veľmi dobrá účinná a kompletná detoxikačná kúra – Program ToxiClean.

V prvom rade to, na čo treba dávať pozor a čo prakticky ani nevyžaduje žiadne finančné investície je, aby sme denne vypili 3 litre vody. Každý deň sa aspoň pol hodiny zdržujme na čerstvom vzduchu, aby sme zabezpečili prívod kyslíka a aby sme vyčistili svoje pľúca od toxínov.

Hýbme sa každý deň, a to aj vtedy, keď máme málo času! Pripravme si jeden krátky a jeden dlhý program na cvičenie a cvičme ten, na ktorý máme momentálne čas (samozrejme, týždenne aspoň trikrát dlhý program).

Znečistenie čriev často súvisí s výskytom rôznych parazitov, napr. črevných parazitov, ktorých prítomnosť v črevách nespôsobuje výrazné príznaky. To, že sme infikovaní parazitmi, nenaznačuje obvykle takmer nič, ale bohužiaľ parazity nám z tráviaceho traktu nepozorovane odsávajú dôležité živiny. Keď sa v našich črevách nachádzajú parazity, šetrnými liečbami ich nedokážeme odstrániť, na ich odstránenie potrebujeme účinný detoxikačný program. Pri zostavení každého seriózneho detoxikačného programu vývojári myslia aj na odstránenie parazitov z organizmu.

To, že náš organizmus je znečistený toxickými látkami, po čase vyvoláva aj určité symptómy. Rôzne tráviace ťažkosti a brušné problémy (nadúvanie, zápcha, hnačka, tvorba plynov, nevoľnosť, vracanie) môžu poukazovať na to, že naše orgány sú príliš znečistené. Keď sa u človeka prejavia tieto príznaky, odporúča sa začať detoxikovať pomocou prípravkov vysokej účinnosti. K tomu nám môže pomôcť pôst, detoxikačné liečivé čaje a výživové doplnky z liečivých byliniek.

Wellness priemysel so špecializáciou na podporu zdravého stravovania vyvinul kompletné kúry na rozsiahlu a efektívnu detoxikáciu. Pomocou detoxikačnej kúry ToxiClean môžeme dosiahnuť kompletnú detoxikáciu organizmu, pretože uskutoční komplexnú a dôkladnú očistu pomocou prípravkov, ktoré boli vyrobené z najúčinnejších a najkvalitnejších prírodných surovín.

 

Aby prirodzená detoxikácia organizmu mohla prebiehať správnym tempom a so správnou účinnosťou, podporme náš organizmus, ktorý namáhavo bojuje s toxickými látkami a nečistotami,Čo je však veľmi dôležité, aby sme nepoľavili: naďalej sa zdravo stravujme a pravidelne cvičme, čím môžeme predísť ďalším tráviacim ťažkostiam.

Celý článok

Základné chyby v stravovaní v sedavých zamestnaniach

Fast food, nepravidelné stravovanie – ako sa stravovať, ak máme sedavé zamestnanie?

Strava by mala priniesť človeku dostatok potrebných živín a energie na fungovanie organizmu a všetkých jeho funkcií. Základom je prísun kvalitných bielkovín, ktoré slúžia na obnovu tkanív organizmu, množstvo energeticky hodnotných živín (predovšetkým sacharidov a tukov, ale i bielkovín) by malo u človeka s ideálnou hmotnosťou pokryť energetické potreby slúžiace na metabolickú spotrebu organizmu, udržanie teploty, trávenie stravy a na pokrytie energetických nárokov pohybových aktivít.

Podstatnou súčasťou stravy musia byť tiež tekutiny a minerály, ktorých prijaté množstvo pokrýva potreby organizmu a straty telesnými tekutinami (močom a potom), stolicou a dychom. Súčasťou stravy musí byť i príjem vitamínov a stopových prvkov.

Ľudský organizmus je schopný konzumovať rôzne druhy stravy v závislosti od podmienok, v ktorých žije, dĺžka čreva zodpovedá všežravcom, variantmi môže byť však tak rastlinná strava – obzvlášť v oblastiach s rastlinnými zdrojmi bohatými na kvalitnú bielkovinu i energiu – ako aj prevažne živočíšna strava – Eskimáci.

Podstatnou súčasťou života človeka bol vždy pohyb, ľudský druh prežil vďaka schopnosti dlhodobej vytrvalostnej záťaže, pri ktorých bola tlupa pravekých ľudí schopná uštvať akékoľvek zviera. V priebehu vývoja ľudskej civilizácie postupne došlo k pestovaniu kultúrnych plodín, chovaniu zvierat, postupne bola fyzická aktivita nahradená prácou strojov a to, čo malo človeku život uľahčiť, no, naopak, skracuje a ničí – teda nedostatok fyzickej aktivity, prebytok energeticky hodnotných potravín s malým obsahom vlákniny – substrátu pre baktérie nášho čreva.

Pokiaľ dochádza k zníženiu fyzickej aktivity, čo môže nastať z dôvodu sedavých zamestnaní, je nutné tento pohyb nahradiť iným spôsobom a predovšetkým upraviť stravovacie návyky tak, aby nedochádzalo k prebytočnému príjmu energie.

Základnými chybami v stravovaní v sedavých zamestnaniach býva :

1.       Vynechanie raňajok – nestíham si urobiť raňajky – neskoro vstanem, potrebujem sa upraviť,                        vypraviť deti....)

2.       Konzumácia energeticky bohatých potravín s vysokým glykemickým indexom, čo vedie k hladu a pozitívnej energetickej bilancii (typickým problémom sú fast foody, keď v minimálnom časovom úseku konzumujeme stravu bohatú na energiu)

3.       Nepravidelnosť stravovania, vynechanie jedál – organizmus ukladá prebytočnú energiu do zásob, obzvlášť vtedy, ak sú pravidelne dlhé intervaly medzi jedlami.

Riešením je dostatočne pestrá strava s energetickou hodnotou zodpovedajúcou potrebám organizmu (nie väčšou) a zvýšenie pohybovej aktivity. Pokiaľ nie je možné stihnúť niektoré z jedál, je možné ich nahradiť potravinovými doplnkami so známym zložením – ideálne s nízkym glykemickým indexom, dostatočne sýte – napr. kokteil Formula1, ktoré organizmu prinesú definované množstvo energie a živín.

Doc.Mudr. Pavel Kohout, Ph.D.,

Člen Poradného zboru pre výživu(NAB) Herbalife pre Českú republiku a Slovensko

Celý článok

Vedeli ste, že....?

Vedeli ste, že .......

........Chcete mať štíhlu a vytvarovanú postavu? Zamerajte sa na to, aby 15-30% z vašeho denného príjmu kalórií pochádzalo z proteínu. Proteín dodáva aminokyseliny pre budovanie a regeneráciu svalové tkanivo.

.......Po aeróbnom cvičení (kardiovaskulárne) sa zamerajte predovšetkým na doplnenie sacharidov a čiastočne proteínov. Po silovom tréningu (neareóbne cvičenie) sa zamerajte na prísun proteínov, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu.

.......Po hodine intenzívneho cvičenia sa vaše zásoby svalového glykogénu (paliva) začnú vyčerpávať. Doplnenie paliva pomáha oddialiť únavu.

......Dehydratácia môže mať za následok mierne závrate, únavu a svalové kŕče, takže sa vždy uistite, že ste maximálne hydratovaní pred a behom tréningu....

Celý článok

Ako zostať zdravý keď cestujem? Fitness....

Vyrazili ste si tento rok na nejaké krásne miesto?

Radosť z vašej dovolenky nemusí znamenať, že prevezmete obvyklé nezdravé návyky. Jednoducho sa riaďte radami odborníčky na fitness Samanthy Clayton, ako zostať fit a zdravý i na cestách.

1, príďte odpočinutí- prieletieť do vašeho cieľa odpočinutí je veľmi dôležité, pokiaľ chcete mať aktívnu dovolenku a vyhnúť sa stresu, ktorý často vedie k výberu nezdravých potravín. Špunty do uší, očná maska, krčný vankúš a kompresné ponožky(na pomoc cirkulácie krvi v nohách) vám spríjemnia cestu a pomôžu k tomu, aby ste sa cítiôi odpočinutí a plní energie hneď po príchode.

2, naplánujte si aktivity- nemôžete cvičiť bez vašej výbavy do posilňovne, takže si ju nezabudnite pribaliť. Oblečenie na cvičenie je praktické a ľahké, tenisky môžete mať na sebe v priebehu cesty a zároveň sa v nich budete cítiť pohodlne. Než vyrazíte, pozrite sa na nejaké dobré bežecké trasy alebo zistite, či je v hoteli posilovňa a aktivnú časť vašej dovolenky venujte poznávaniu okolia, peši alebo na bycikli.

3, postarajte sa o jedlo- jedlo na letisku je často nezdravé, vysokokalorické a ťažko stráviteľné, takže sa vybavte nízkokalorickými potravinami bez nutnosti prípravy, ktoré si môžete vychutnať i na cestách. napr. Herbalife formula 1 Express- zdravú náhradu jedla s vlákninou, proteínmi a dôležitými živinami.

4, pite veľa vody- udržať svoje telo hydratované na cestách a po celú dobu dovolenky je dôležité kôli optimálnemu fungovaniu. Pamätajte: pokiaľ cvičíte alebo sa potíte vo vyšších teplotách, potom musíte piť ešte viac vody ako obvykle.

5, žiadne výhovorky, cvičte všade- venovať sa každý deň dovolenky 15 minút cvičeniu vás udrží nie len na ceste k vašim cieľom, ake budete sa aj lepšie cítiť a viac si užijete drobné radôstky. 

Celý článok
Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode